top of page
  • Foto van schrijverCorona Info

1,5m afstand: nuttig of onnodig, gevolgen, hoe verspreidt Corona Virus SARS-CoV-2/COVID-19

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Anderhalve meter!


1,5m afstand

Je wordt er overal mee bestookt: houd 1,5m afstand. Met als reden om jezelf en anderen te beschermen en verspreiding van het nieuwe Corona Virus SARS-CoV-2 en de ziekte COVID-19 te vertragen. Wat precies de verschillen zijn tussen Corona virussen, SARS-CoV-2 en COVID-19 is te lezen in het artikel: Verschil Carona Virus, COVID-19 en SARS-COV2

Er wordt vanuit het kabinet (en met name premier Mark Rutte) zelfs gesproken over een Anderhalve Meter Samenleving en als 'het nieuwe normaal'. Een samenleving zonder menselijk contact. Alsof dit permanent gaat worden, in plaats van een tijdelijk abnormaal.


Volgens de noodverordering van het kabinet is er zelfs sprake van een overtreding als je met 3 of meer personen geen 1,5m afstand houdt en er in dat gebied een groepsvormingsverbod is bepaald door de burgemeester. Personen uit een gezamenlijke huishouding uitgezonderd.


Je kunt dan een flinke boete krijgen van bijna 390 Euro. Met 2 personen kun je overigens nooit worden beboet, al zit je op 0cm. Ook niet als je uitgebreid speeksel aan het uitwisselen bent Zolang dat maar niet met meer dan 2 is. De regels zal ik in een ander artikel nog uitgebreider behandelen.


Zijn deze regels/adviezen nu echt nodig en nuttig of is het overbodig of zelfs onzin? En gaan we niet te makkelijk voorbij aan de nadelen? Zoals de gezondheidsrisico's, de haalbaarheid in de praktijk en de gevolgen voor de economie (die ook weer gevolgen hebben voor de gezondheid en gezondheidszorg (zonder economie geen zorg)).

Dat wordt in dit artikel geanalyseerd.



Corona Virus SARS-CoV-2 verspreidt zich via hoesten en niesen


Hoe verspreid het nieuwe Corona virus?

Laten we eerst kijken hoe het Corona virus SARS-CoV-2 zich verspreid. SARS-CoV-2 is het virus, dat behoort tot de Corona virussen. COVID-19 is de ziekte die je er van kunt krijgen.


Directe besmetting: hoesten en niesen

Als besmet persoon hoest of niest (en dit niet afschermt met hand, elleboog, zakdoek of iets anders) dan kan het mogelijk zijn dat hij daarbij grote druppels de lucht in blaast die mogelijk het Corona virus SARS-CoV-2 bevatten.

Deze druppels kunnen tot wel 1,5m komen. Deze druppels zijn te groot en zwaar om in de lucht te blijven zweven en vallen dus altijd naar beneden, waardoor ze een beperkt bereik hebben.

Als deze met het nieuwe Corona Virus besmette druppels in je mond, neus of ogen komen dan kun je besmet raken met het virus.

Op je huid komen is niet genoeg, het virus moet in je lichaam komen.

Het virus verschuilt zich daarbij voornamelijk in de neusholte, waar het kan komen via mond, neus en ogen.



Ook als een met SARS-CoV-2 Corona virus besmet iemand een ander in het gezicht spuugt kan hij het virus aan die persoon overdragen. Er zijn diverse berichten over Corona spugers. Mensen die zeggen dat ze besmet zijn met Corona virus SARS-CoV-2 en bewust naar anderen spugen ter intimidatie. Wat goed kan lukken want veel mensen zijn bang voor COVID-19.

Dit gaat echter om extreem vijandig gedrag dat we verder buiten beschouwing laten. We houden het bij normaal gedrag.

Er is tot op heden geen bewijs dat praten en ademen kan leiden tot besmetting. Bij praten en ademen komen er geen druppels vrij maar alleen aerosolen. Deze zijn volgens wetenschappers te klein om het virus te bevatten.

Wel zijn er aanwijzingen dat luidkeels zingen in een niet geventileerde ruimte mogelijk bijdraagt aan besmetting. https://www.maurice.nl/2020/04/25/we-leren-blijkbaar-niets-2/


Maar is dus geen kans op besmetting door normaal praten of ademen, ook niet binnen 1,5m. Zit je direct naast elkaar of tegenover elkaar en niemand hoest, niest, zingt of spuugt naar je dan is er geen besmettingsgevaar.

Er is dus alleen een kans op besmetting als iemand binnen 1,5m naar jou hoest (of mogelijk luidkeels naar je zingt) . Geen gehoest, genies (of luid gezang) is geen gevaar op COVID-19. Ook als die persoon het Corona Virus SARS-COV-2 draagt. De 1,5m afstand is dan niet noodzakelijk.


Indirecte verspreiding

Wat ook kan gebeuren is als iemand in zijn handen niest, deze niet was en vervolgens jou aanrakt of oppervlakken/voorwerpen aanraakt. Geef jij die persoon een hand of raak je het voorwerp aan en kom je vervolgens aan je ogen, mond, neus (of aan je eten) dan kun je het Novel Corona virus ook binnen krijgen. De kans op besmetting via oppervlakken is echter klein. Het nieuwe Corona virus kan buiten het menselijk lichaam maar kort overleven (zeker in de buitenlucht, daarover verderop meer). En bij regelmatig goed de handen wassen is de kans helemaal erg klein. Deze kans is nog veel kleiner geworden nu winkels vaker hun winkelwagens, mandjes en pinautomaten reinigen. Dit is echter niet relevant voor de 1,5m afstand.


Na besmetting Na besmetting is het mogelijk dat je ziek wordt en de ziekte COVID-19 krijgt. COVID-19 is dus niet het virus maar de ziekte. Tussen besmetting en ziek worden kan wel tot 2-3 weken zitten. Wat er na besmetting met je kan gebeuren en hoe groot het gevaar is na besmetting kun je lezen in het artikel: Hoe gevaarlijk en dodelijk is het Corona Virus SARS-CoV-2 / COVID-19.

We weten nu gelukkig dat het gevaar van het SARS-CoV-2 Corona virus veel kleiner is dan in eerste instantie werd gedacht. Alleen mensen die tot kwetsbare groepen behoren lopen echt risico.



Binnen of buiten: groot verschil besmettingskans


Besmettingen SARS-CoV-2 Corona Virus vooral binnen

Voor de kans van besmetting maakt het ook erg uit waar je bent. In een kleine niet geventileerde ruimte is de kans om binnen die 1,5m in aanraking te komen met uitgehoeste of uit genieste druppels zeker wel aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat besmettingen van meerdere personen vrijwel alleen binnen in gebouwen of in het openbaar vervoer hebben plaatsgevonden. https://www.maurice.nl/2020/04/25/we-leren-blijkbaar-niets-2/


En dan met name grote bijeenkomsten met veel mensen in slecht geventileerde koele ruimtes met lage luchtvochtigheid.

Drogere lucht geeft hogere besmettingskans. Dit omdat de druppels/deeltjes die vrij komen dan met minder vocht in aanraking komen. Contact met vocht maakt ze zwaarder waardoor ze eerder op de grond vallen.

De 1,5m kan binnen dus zeker nuttig zijn in het voorkomen van besmetting maar is zoals in het eerdere hoofdstuk is beschreven alleen noodzakelijk als iemand hoest, niest of mogelijk luidkeels zingt. Als daar geen sprake van is dan is het niet nodig.

Verder zijn er effectievere methoden om besmetting te voorkomen bijvoorbeeld door een raam open te zetten een luchtbevochtiger, of de thermostaat hoger zetten. Betere ventilatie, hogere luchtvochtigheid en een hogere temperatuur zijn allen factoren die de kans op besmetting enorm verkleinen.

Zaken die binnen vaak makkelijker zijn te realiseren dan continu op die 1,5m afstand te letten. Iets waar je continu op moet letten. Wat je ook kunt doen om de besmettingskans te voorkomen is om niet samen binnen te gaan zitten maar samen naar buiten te gaan. Daarover hier onder meer.



Besmettingskans Corona Virus SARS-CoV-2 nihil in buitenlucht

De verspreiding van het Corona Virus en ziekte COVID-19 gebeurd dus voornamelijk binnen en in slecht geventileerde ruimtes met lage luchtvochtigheid.

In de buitenlucht is besmettingskans door een Corona virus kans vrijwel nihil. De ruimte is daar zo groot dat de kans dat besmette druppels van een besmet persoon die hoest of niest ergens anders terecht komen en niet op jou is daar veel groter. Hoe groter de ventilatie hoe kleiner de besmettingskans. Geen grotere ventilatie dan buiten. Als het waait dan wordt de kans ook nog eens kleiner. Hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur hebben ook invloed.

Verspreiding van het virus was vooral effectief in regio's met temperaturen tussen de 4 en 11 graden Celcius en luchtvochtigheid tussen de 3 en 6g/kg (gram water in 1 kilogram lucht. https://www.maurice.nl/2020/04/24/this-is-how-the-spread-of-covid-19-generally-takes-place/ Waarbij de besmettingskans wel afneemt tot 6g/kg (45% luchtvochtigheid bij 20 graden) daar boven neemt het weer wat toe.

Boven de 30 graden Celcius of 80% luchtvochtigheid is er echter geen kans op besmetting.

Wam weer en hoge luchtvochtigheid zijn dus slecht voor het virus. Het kan zich dan minder goed verspreiden. Hoge luchtvochtigheid zorgt er voor dat de druppels/deeltjes met meer vocht in aanraking komen, ze worden daardoor sneller groter en zwaarder waardoor ze (door invloed van zwaartekracht) sneller naar de grond vallen. Ze komen dus minder ver. Hogere temperatuur verminderd de verspreiding ook.


Dan is er nog de invloed van de zon. UV licht van de zon doodt virussen. Dus een zonnige warme dag verlaagt de kans op besmetting enorm.


Hebben we het dan ook nog eens over een zwembad dan komt daar ook nog eens chloor bij: ook dodelijk voor virussen. De enige mogelijkheid om in de buitenlucht het virus te verspreiden is als je van heel dichtbij iemand keihard in het gezicht hoest of niest zonder af te schermen en dit vrijwel direct in mond, neus of ogen komt. Of als je op een andere manier speeksel uitwisselt, iets wat de meeste mensen over het algemeen niet met iedereen doen.


In de buitenlucht is de 1,5m afstand bij normaal contact dus niet alleen onnodig, het is zelfs complete onzin. De kans op besmetting in de buitenlucht is namelijk echt heel erg klein. We kunnen dus gewoon buiten op het terras zitten, naar een festival, dierenpark of andere buitenactiviteiten. Zelfs als kwetsbaar persoon loop je daar weinig risicio.


Het advies om binnen te blijven is dus een zeer slecht advies. Mensen moeten juist naar buiten, is nog gezond ook.



Voor wie is 1,5m nuttig en voor wie onnodig


Kwetsbare personen

De kans op besmetting in de buitenlucht is dus nihil zeker op warme dagen. In binnenruimtes is er wel een kans, wat verkleint kan worden door goede ventilatie, hogere temperatuur en hogere luchtvochtigheid. Verder is er alleen sprake van besmettingskans als een besmet iemand hoest, niest of zingt.

Dus als je in een binnenruimte zit met slechte ventilatie, lage temperatuur, lage luchtvochtigheid met iemand die hoest is er kans op besmettingsgevaar.

In hoeverre het nuttig kan zijn om dan afstand te bewaren hangt er vanaf of er sprake is van een kwetsbaar persoon.


kwetsbare groepen (zoals mensen die oud en/of ziek zijn) die lopen risico's om ernstig ziek te worden van COVID-19 en zelfs om te overlijden. Meer daarover is te lezen in het artikel: Hoe gevaarlijk en dodelijk is het Corona Virus SARS-CoV-2 / COVID-19.



Een alternatief zou kunnen zijn dat een kwetsbaar persoon persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt zoals een mondkapje (mits regelmatig gereinigd).

Ook als je iemand bent die veel een aanraking komt met kwetsbare mensen kan het handig zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen in een dergelijke ruimte. Zij het afstand of persoonlijke beschermingsmiddelen.


Gezonde jonge mensen en groepsimmuniteit Relatief Jonge gezonde mensen lopen weinig risico om ernstig ziek te worden en al helemaal om te overlijden. Personen onder de 50 lopen heel weinig risico. Zij hoeven dus eigenlijk onderling helemaal geen 1,5m afstand te houden.(mits zij geen kwalen hebben waardoor zij kwetsbaar zijn). https://www.groot-waterland.nl/2020/04/27/universiteit-van-amsterdam-lockdown-kan-worden-opgeheven-voor-mensen-onder-de-vijftig/

Sterker nog er is een hele goede reden dat zij juist geen 1,5m afstand moeten houden en juist het virus moeten krijgen en aan elkaar overdragen: Namelijk groepsimmuniteit.


Om groepsimmuniteit te bereiken moet een aanzienlijk deel geschat wordt (zo'n 50-60%) van de bevolking het Corona Virus SARS-CoV-2 gehad hebben. Zij hebben dan immuunstoffen en zijn dan waarschijnlijk volledig immuun of op z'n minst meer weerbaar tegen het virus. Bij genoeg mensen die immuun zijn kan het Corona virus SARS-CoV-2 zich niet meer verspreiden. Dat betekent einde COVID-19.


Het enige alternatief is een vaccin. Dat is er nog niet. Dat kan wel een jaar duren en misschien komt dat vaccin wel nooit (voor HIV is bijvoorbeeld nog steeds geen vaccin).


Als het virus te langzaam verspreidt dan kan de situatie met het nieuwe Corona Virus jaren gaan duren. Het is eigenlijk veel beter om er zo snel mogelijk er doorheen te gaan en er vanaf te zijn.


Als gezonde jonge mensen het virus krijgen is dat uiteindelijk goed voor iedereen. Zij lopen weinig risico en bouwen groepsimmuniteit op. Als zij symptomen hebben als hoesten of niesten is het uiteraard zeer belangrijk om wel afstand te houden van kwetsbare mensen of persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.


Begin april had slechts 3% van de inwoners van Nederland het Corona Virus SARS-CoV-2 gehad. https://covinfo.wixsite.com/coronainfo/post/hoe-gevaarlijk-en-dodelijk-is-het-corona-virus-sars-cov-2---covid-19

We moeten minimaal 50% bereiken om van de COVID-19 ziekte af te zijn, de verspreiding gaat dus eigenlijk veel te langzaam. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-groepsimmuniteit-nog-niet-in-zicht-3-procent-heeft-antistoffen-tegen-corona~b827127f/

We kunnen dus veel leren van Zweden waar gebieden op korte termijn al groepsimmuniteit krijgen.

Mensen jonger dan 50 (behalve als zij door ziekte tot een kwetsbare groep behoren) moeten zich dus juist niet aan de 1,5m afstand houden maar juist dicht op elkaar zitten. Om groepsimmuniteit te bereiken. De verplichting van de 1,5m afstand zou dus direct moeten worden opgeheven, zeker voor deze groep! Of willen we vele jaren vast zitten aan Corona Virus SARS-CoV-2 en COVID-19?


Aangezien de verspreiding te langzaam gaat zou je zelfs kunnen denken aan overheidsbeleid om mensen uit deze groep bewust te besmetten om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te bereiken. Uiteraard uit vrije wil, na een medische controle (of ze geen kwalen hebben waardoor ze misschien toch kwetsbaar zijn) en misschien zelfs tegen een financiële vergoeding. Na uitzieken (als ze al ziek worden, want 50% van geïnfecteerden wordt niet ziek) zijn ze immuun.


Voor deze groep is de 1,5m afstand dus niet alleen totaal niet nodig maar zelfs onwenselijk als wij uiteindelijk van het nieuwe Corona Virus af willen komen! Of willen we er nog jaren aan vast zitten?



Gevolgen van de 1,5m voor de gezondheid


Voor of tegen de gezondheid

Er wordt altijd beweert dat de 1,5m zo belangrijk is vanwege de gezondheid. Dat we er levens mee zouden redden. Zoals hier boven al aangetoond is dat eigenlijk helemaal niet zo. De verspreiding vertraagd slehts maar houdt pas op bij groepsimmuniteit. Het is enkel nuttig bij kwetsbare mensen.


Waar vaak aan voorbij wordt gegaan is het negatieve effect van afstand houden, vaak netjes verwoord als social distancing op de volksgezondheid.


Behoefte sociale contacten, aanraken en relaties Mensen zijn sociale dieren. Zij hebben behoefte aan menselijk contact. Sociale interactie.

Onder de mensen zijn is voor velen belangrijk. Samen sporten, samen naar de kroeg, samen op terras, samen naar het strand, samen plezier maken, een feestje met je vriendengroep, je verjaardag kunnen vieren.


Op een uitvaart niet meer iemand mogen troosten met een omhelzing of andere aanraking kan zeer traumatisch zijn.

Dichtbij mensen zijn is goed voor de sociale gezondheid. Iedereen heeft af en toe wel een aanraking nodig. Een knuffel, schouderklopje. Of een omhelzing als je het moeilijk hebt.

Daarnaast aan liefdesrelaties: zoenen, seks, knuffelen en elkaar vasthouden.


Relaties hebben of aangaan is vrijwel onmogelijk vanaf 1,5m afstand. Op bepaalde plekken kun je elkaar binnen die afstand niet eens verstaan. Officieel mag je met 2 personen wel binnen 1,5m zijn maar het wordt toch ontmoedigd tenzij je uit één huishouden komt. Je kunt moeilijk eerst samen gaan wonen en dan de relatie starten. Kortom nieuwe relaties starten is vrijwel niet mogelijk in een 1,5m samenleving.

De overheid grijpt diep in het persoonlijk leven en zeefbeslissingsrecht over het eigen lichaam door puur menselijk contact te verbieden. In feite een verbod op liefde. Dat is onmenselijk, in strijd met de mensenrechten en enorm slecht voor de psychische gezondheid. Dergelijke ingrepen horen bij een totalitaire staat, niet bij een westers land. Dit is een onderdeel dat de overheid nooit mag betreden, ongeacht de omstandigheden. Social distancing en de 1,5m samenleving zal leiden tot een enorme toename in psychische klachten en stoornissen.


Verder kan eenzaamheid zelfs bijdragen aan zelfdodingen. Seksuele onthouding is ook zeer ongezond, voor eenzame mensen is er geen alternatief. One night stands zijn erg lastig en naar een prostituee is al helemaal verboden. Gaat dit leiden tot een toename van verkrachtingen?


Psychische klachten kunnen leiden tot depressies en stresss. Die kunnen weer invloed hebben op lichamelijke klachten.


De 1,5m samenleving is dus zeer schadelijk voor de gezondheid van de meerderheid van de bevolking. Hoe langer het duurt hoe meer schade.



Spanning en niet meer helpen


Continu 1,5m afstand moeten houden daarvoor moet je alert zijn. Dus zijn mensen gespannen en gestresst in vrijwel alle situaties: in winkels, buiten, sporten alles. Bang voor een boete of dat iemand boos wordt als je er per ongeluk te dichtbij loopt. Dingen die eerst voor ontspanning zorgden leveren nu juist stress op.

Dit kan weer zorgen voor andere gezondheidsklachten.



Mensen helpen elkaar veel minder. Als iemand valt is er vrijwel niemand die de persoon overeind helpt.

Want angst voor besmettingsgevaar of een boete. En dan hebben we het nog niet eens over reanimatie en mond op mond beademing. Wat levensreddend kan zijn.

Zo'n samenleving moet je toch niet willen?


De Corona maatregelen leiden bovendien tot een economische recessie of zelfs depressie met enorme gevolgen voor volksgezondheid,. Toename onveiligheid en zelfs doden. Zonder draaiende economie geen geld voor zorg. Maar over de gevolgen van de Corona maatregelen in het algemeen zal ik in een ander artikel uitgebreider ingaan.



Problemen in de praktijk:1,5m samenleving onhaalbaar?


Praktisch

Hoe zit een 1,5m samenleving er uit? Is het mogelijk in een land zo dicht bevolkt als Nederland? Laten we eens praktijkgevallen bekijken.


Mobiliteit

De capaciteit van openbaar vervoer zoals een trein, bus of vliegtuig wordt enorm minder als je verplicht afstand moet houden. Net als voertuigen voor groepsvervoer van bijvoorbeeld gehandicapten. Als de capaciteit van een trein, bus of vliegtuig minder wordt dan zal de prijs per persoon enorm stijgen. Het wordt onbetaalbaar.

Thuiswerken kan tijdelijk maar daardoor blijft er veel werk liggen. Op een keer moet iedereen weer gewoon aan het werk. Ook omdat thuiswerken slecht is voor de gezondheid.


Tenzij je bij elke ingang een conducteur zet is het onmogelijk om het aantal mensen te beperken. Het is bij OV altijd instappen en hopen dat je plek hebt. Zeker met treinen is dat vaak van buiten niet zichtbaar. En ga je er streng op toezien dat er niet te veel mensen de trein in mogen dan is er grote kans op irritatie en agressie van mensen die niet mee mogen. Dan blijven er een hoop boze mensen achter op het perron/halte die hopelijk de volgende keer wel mee mogen. Velen te laat op het werk. Reserveren werkt ook niet. Het hele idee van trein en bus is dat je in kan stappen wanneer je wil. Hoe is dat allemaal te controleren? Met een chipkaart kun je overal in en uitchecken. En als het al werkt? Wat als je trein uitvalt of je mist door een vertraging je overstap?

Plus dat je met een beperkte capaciteit (want we hebben al het drukste spoor van Europa op zo'n klein gebied) mensen hebt die vroegtijdig tickets gaan wegkapen zodat er niets meer over is voor anderen. Moet je naar je werk maar kan je niet. Niet elke reis is ook ruim van te voren te plannen. Denk aan plotseling moeten bezoeken van ziek familielid of een uitvaart, ook kort van te voren bekend. De wegen gaan gigantisch druk worden met files. Ook omdat carpoolen niet meer mag.


Neem je de 1,5m letterlijk dan moeten heel veel stoepen, fietspaden en wandelpaden worden verbreed of éénrichtingsverkeer worden. Ook niet te doen.


De luchtvaart mag nog maar met 1 persoon in een cockpit. Dus geen co-pioot en ander personeel. Dat komt de veiligheid niet ten goede. Daarnaast daalt capaciteit passagiers enorm. Scheepvaart ook problemen. Schepen zijn klein maar bevatten vaak wel kleine ruimtes en gangen waar men elkaar op korte afstand moet passeren.

Stel dat vrienden hulp nodig hebben, pech hebben of ergens stranden. Je mag ze niet ophalen en thuis brengen. Nou ja 1 tegelijk. Dus je moet 2x rijden om een bevriend stel thuis te brengen.


Veiligheid

Het aantal agenten dat in een voertuig kan is ineens een stuk minder. Ook de brandweer heeft veel meer voertuigen nodig om hetzelfde personeel ter plaatse te krijgen.

Voor defensie is het ook onwerkbaar. In een tank, pantservoertuig, vliegtuig of helikopter zitten zowel bemanning als eventuele passagiers dicht op elkaar, waarbij vaak elke militair zijn eigen specifieke taken heeft.

Marineschepen zijn wat groter maar bevatten vaak kleine gangen, kleine gevechtsruimtes, kleine kantines en kleine slaapvertrekken waar men dicht op elkaar zit. Bij de onderzeedienst zit men vrijwel continu dicht op elkaars lip.


Zorg

In de zorg is het vrijwel onmogelijk om afstand te houden. Denk aan onderzoeken, operaties, verzorging, wassen maar ook huishoudelijke hulp in kleine woningen.

Horeca

Restaurants kunnen minder tafeltjes neerzetten. Zij mogen dus minder klanten bedienen.

De eerste stap zal dan zijn personeel ontslaan, dus er komen een hoop werklozen bij (wat ook weer persoonlijk leed en gezondheidsklachten op kan leveren).


Maar de vaste lasten wijzigen niet. Grote kans dus dat het niet meer rendabel is. Dus moeten ze de prijzen verhogen, maar maken ze die te hoog dan komt er niemand meer.


Ook voor kroegen en dancings die het moeten hebben van uitgaanspubliek kunnen niet meer rendabel open. Die zijn in principe alleen rendabel als er veel publiek komt op uitgaansavonden. Moet je daar 1,5m hanteren dan hou je maar een fractie van het publiek over. Dan wordt alles duurder. Maar als klanten 20-30 Euro moeten betalen voor een biertje, wijntje of cola dan komt er ook niemand meer.

En hoe hou je er continu toezicht op? Mag je als restauranthouder zo diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer door het te handhaven? Dat gaat veel boze klanten opleveren die niet meer terugkomen als je te streng bent, mogelijk agressie. Als je daar 1,5m afstand van je vrienden (of die leuke potentiële partner) moet houden is er ook niets aan. Dan kun je elkaar niet verstaan. Kun je beter bij iemand thuis afspreken of buiten.

Er zullen een hoop illegale (schuur)feesten komen als alternatief. En er blijft weinig horeca over.


Winkels

Stel je een zaterdagmiddag voor in een winkelstraat of winkelcentrum. Nu zitten nog veel mensen bang thuis. Maar op een gegeven moment zijn mensen het zat en trekken ze het niet meer. Vaak moet je daar tussen de mensen door zigzaggen dan. Minder bezoekers dan? Hoe rendabel is het dan nog?


Veel winkels zijn gewoon klein. Daar is het niet mogelijk om elkaar af en toe niet even van dichtbij te passeren (anders kom je nooit bij dat artikel dat je zoekt of nooit de winkel uit).

Ga je dat strikt handhaven dan jaag je klanten weg die dan online gaan kopen.



Hetzelfde met maximum aantal mensen in de winkel, dan krijg je weer grote groepen mensen die buiten moeten wachten en erg geïrriteerd worden en dat afreageren op personeel.


Met te streng handhaven jaag je klanten juist weg, die bestellen dan wel via internet. Hoeveel winkels blijven er nog over?


Ander werk

De bouw. Even iets aangeven, ladder vasthouden terwijl de ander klimt, de één houdt iets vast terwijl de ander het vastzet. Kan allemaal niet.


Naar de kapper, masseur en andere contactberoepen kan niet meer, misschien wel met mondkapjes. Dat worden zwerverskapsels of illegaal toch een kapper zoeken (iets dat nu al gebeurd).


Hulpdiensten zullen veel meer voertuigen nodig hebben om hetzelfde personeel ter plaatse te krijgen.


Zelfs in een normale kantoorbaan is het af en toe nodig om even bij iemand over de schouder te kijken op het scherm als die iets probeert uit te leggen.


Sport

Sport is verleden tijd. Behalve misschien tijdritten met 1 persoon. Geen voetbal, geen handbal, geen basketbal, geen hockey. En zelfs individuele sporten of tennis zijn lastig omdat je daarna samen een kleedkamer deelt.


Hoe rendabel is een sportschool die nog maar een klein deel van de mensen binnen mag laten?


Entertainment

Bioscopen en theaters worden niet meer rendabel. En als jij met iemand naar de bioscoop gaat en je moet ver uit elkaar zitten is de lol er ook wel af. Dan kun je beter samen thuis op de bank een film kijken.


Nieuwe series en films komen er niet meer (behalve uit landen zonder 1,5m samenleving). Want met zo'n 1,5m regel kun je heel veel scenes gewoon niet meer spelen. Geen actie, geen liefde, geen drama. Dan blijven alleen animatiefilms nog over.


Hoe rendabel zijn dierenparken, pretparken, kermissen en zwembaden nog? Ook niet uitvoerbaar.

De overheid kan misschien financieel bijspringen maar dat houdt snel op omdat er veel minder belastinginkomsten binnen zullen komen.

Als je al ergens heen kan kan dan is het niet meer ontspannen als je continu op moet letten of je niet per ongeluk in de buurt van iemand komt.


Praktisch

Hoe ga je om met mensen die slecht horen? Bij sommigen kun je je alleen verstaanbaar maken door van heel dichtbij te praten.


Kinderen laten spelen op 1,5m afstand? Samen vanaf die afstand met de lego spelen of tikkertje? Kan niet.


Niet haalbaar Het is dus gewoon praktisch niet haalbaar. Veel zaken worden of onbetaalbaar (en alleen nog voor de rijken) of zijn helemal niet meer rendabel zodat ze verdwijnen. De faillisemensen en werkloosheid zal vervolgens weer gevolgen hebben voor de volksgezondheid. En het zal ook illegale alternatieven in de hand werken. Zoals zuipschuren, feestjes en filmavonden thuis. De Corona Stasi kan niet overal tegelijk zijn.

Denk aan hoe de drooglegging in de VS zorgde voor illegale alcoholproductie.

Als je er gewoon goed over nadenkt dan constateer je al snel dat het onuitvoerbaar is.



Mondkapje als alternatief?


Voordelen van mondkapjes Een 1,5m samenleving is dus (behalve dan uiterlijk een paar maanden) niet mogelijk. Misschien zijn mondkapjes een alternatief? Het zou in ieder geval veel van de eerder genoemde problemen oplossen die er ontstaan met 1,5m. Je hoeft namelijk niet meer afstand te houden.


Nadelen van mondkapjes

Het ene mondkapje is het andere niet. Om effectief te zijn tegen een virus moet het zeer kleine deeltjes tegenhouden. Een zelfgemaakte van een oud shirt doet dat niet.


Voor het tegenhouden van virussen kom je al snel uit bij FFP gekeurde maskers met filter. Hoe sterker het filter hoe lastiger het ademhalen is. Een goed anti-virus kapje kun je maar kort ophouden. Sporten of jogger zal helemaal niet gaan omdat je dan meer zuurstof nodig hebt.





Wel is het mogelijk dat waterdichte mondkapjes besmette druppels tegenhouden. Deze moeten dan wel regelmatig gereinigd of vervangen worden.


Bij verkeerd gebruik kunnen mondkapjes zelfs een bron van besmetting worden.

Bijvoorbeeld door vaak hetzelfde kapje te dragen (waardoor eventueel virus zich ophoopt) of het per ongeluk aan te raken.


Veel mensen zullen er nonchalant mee omgaan of gewoon fouten maken. Bij haast of vermoeidheid bijvoorbeeld Het ligt even op tafel en een kind pakt het. Hoe zullen bijvoorbeeld jongeren hier mee omgaan? Of kinderen?


Voor iedereen een mondkapje gaat dus niet werken en mogelijk omgekeerd effect. En er zijn ook situaties waar het gewoon niet werkt zoals in een zwembad. En eten of drinken met zo'n ding op werkt ook niet. En op date met een mondkapje werkt ook niet, je zilt elkaars gezicht direct kunnen zien.


Bovendien is het voor de meeste mensen ook niet nodig. Voor gezonde mensen beneden de 50 is het risico verwaarloosbaar. En het ziet er toch ook niet uit als iedereen met zo'n ding op loopt? Het is nog strafbaar ook in OV en openbare gebouwen (verbod gezichtsbedekkende kleding)



Mondkapjes voor professionele personeel

Mondkapjes zijn dus alleen nuttig als mensen er mee om kunnen gaan.

Dus professioneel personeel dat goed weet of leert om er mee om te gaan. Dit personeel kan er op getraind worden en na gebruik (of na dienst) direct inleveren waarna ze weer een nieuwe of gereinigde mondkap krijgen. En dan met name personeel dat in aanraking komt met kwetsbare mensen. Denk aan medisch personeel of personeel van verzorgingstehuizen.


Bij mensen die in de zorg werken kan het zeker nut hebben om te voorkomen om kwetsbare patiënten te besmetten.

Maar ook als politie iemand moet aanhouden of er een woning wordt betreden kunnen mondkapjes handig zijn. Bij normaal patrouilleren op straat is het niet nodig. Bovendien moet je iemands gezicht kunnen zien om er een normaal gesprek mee te kunnen voeren. Een agent kan een mondkapje inzetten wanneer nodig net zoals hij dit doet met zijn vuurwapen (dat heeft hij ook niet de hele tijd in zijn hand).

Mondkapjes voor kwetsbare groepen

We hebben eerder al geconstateerd dat de meeste mensen helemaal geen risico lopen en dat bij verkeerd gebruik het averechts werkt. En omdat het virus zich moet verspreiden voor groepsimmuniteit is het wel wenselijk dat het zich snel verspreid (des te eerder zijn we er vanaf).

Om de kwetsbare mensen te beschermen kunnen zij mondkapjes (en handschoenen) dragen. Je hebt er op die manier ook veel minder nodig. Wat een groot voordeel is gezien de schaarse hoeveelheid.

Meer over de kwetsbare groepen in het artikel:


Het heeft geen enkel nut om (schaarse) mondkapjes te geven aan mensen die weinig risico lopen. Concentreer dit op de kwetsbare mensen. Bovendien hoef je dan maar een relatief kleine groep instructies te geven over het gebruik. En deze mensen zullen een heel stuk gemotiveerder zijn om de instructies goed te volgen. Naast de personen zelf zouden ook hun bezoekers eventueel een mondkap kunnen dragen.

Het is dus voldoende als alleen kwetsbare personen in binnenruimtes (vooral als slecht geventileerd) mondkapjes dragen. Zij zijn dan beschermd tegen besmetting. In de buitenlucht is het niet nodig.


Net als dat je alleen motorrijders een helm dragen en automobilisten niet. Zij lopen immers meer risico op hoofdletsel.



Conclusie


Anderhalve meter in veel gevallen overbodig bij besmettingskans SARS-CoV-2 Corona Virus

De 1,5m is totaal nodig als er niet wordt geniest, gehoest of gezongen door een met SARS-COV-2 Corona Virus besmet persoon.


De 1,5m is buiten totaal onnodig omdat de besmettingskans daar al nihil is.

Dan blijft over binnen en met name slecht geventileerde ruimten.


Voor het overgrote deel van de mensen (vrijwel iedereen onder de 50 (behalve mensen met bepaalde ziekten) is het niet nodig. Zij lopen al weinig risico m.b.t. COVID-19.


Verder is het ook zo dat het gevaar van COVID-19 in de praktijk zeer dicht bij de gewone griep blijkt te liggen. https://abc14news.com/2020/04/13/coronavirus-fatality-rate-lower-than-expected-close-to-flus-0-1/

Het is veel minder gevaarlijk dan gedacht. De maatregelen zijn dus overkill.

Meer over hoe gevaarlijk het nieuwe Corona Virus is in een ander artikel:


1,5m maatschappij slecht voor volksgezondheid en onhaalbaar

Een 1,5m samenleving is zeer slecht voor de gezondheid. Menselijk contact, relaties het kan allemaal niet meer. Met grote gevolgen: stress, eenzaamheid, zelfdodingen. Waarom een gezondheidsprobleem van een kleine groep mensen vertragen met een middel dat bijna iedereen gezondheidsklachten geeft? Bovendien zullen deze maatregelen de druk op de zorg vanaf de andere kant flink verhogen. En verlaging van de druk op de zorg is toch het doel?


Als 1 iemand kanker heeft geven we dan die ene persoon chemo of de hele straat?


Vrijheid is het belangrijkste wat bestaat. Daarom zijn er zovelen voor gestorven. Je kunt niet de vrijheid van een heel volk afnemen om een hele kleine groep iets langer te laten leven.

Het middel is erger dan de kwaal en zal de volksgezondheid meer schade doen dan goed (en juist op termijn de druk op de zorg verhogen). De maatregelen stellen enkel zieken en sterfgevallen iets uit en verspreiden deze over een langere periode. Maar op de lange termijn komen er meer gezondheidsproblemen en doden door de maatregelen.


Het SARS-CoV-2 Corona virus houdt pas op bij bereik groepsimmuniteit of een vaccin (een vaccin dat misschien wel nooit komt of pas na veel te lange tijd). Zweden is (met een veel lossere aanpak) al hard op weg om dat te bereiken.


Het einde van COVID-19 wordt dus uitgesteld. Hoe sneller de verspreiding hoe sneller groepsimmuniteit en des te sneller zijn we af van COVID-19. Liever morgen nog dan overmorgen.


Bekijken we het praktisch dan is een 1,5m samenleving is praktisch onuitvoerbaar. Een mondkapje is een minder slechte oplossing maar hier geld dat er ook beperkingen aan zitten en dat het voor de meeste mensen niet nodig is.


De Corona maatregelen (noodverordering en spoedwet) moeten dus direct van tafel.


Wat nodig is dat is maatwerk richting kwetsbare mensen.


Maatwerk: kwetsbare mensen beschermen tegen Corona Virus SARS-CoV-2

Zie de huidige maatregelen (waaronder de 1,5m) als een 'medicijn' met enorme bijwerkingen. Dat geef je niet aan iedereen maar alleen aan personen die het nodig hebben. Een speciaal dieet geef je ook alleen aan een specifiek persoon en niet aan de hele bevolking (wat voor hen is het onnodig en kan het zelfs meer schade doen dan goed). We verkopen ook niet enkel glutenvrije producten omdat er mensen zijn die daar niet tegen kunnen.


Menen die geen verhoogd risico lopen moeten weer gewoon zonder enige beperking hun leven hervatten. Voor hun doen de maatregelen schade zonder dat het hen ergens mee helpt. We weten ondertussen dat ouderen en mensen die al aandoeningen hebben tot kwetsbare groepen behoren.


Personeel in de zorg kan persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken in contact met kwetsbare mensen om hen te beschermen.

Maar het meest effectief is dat je kwetsbare mensen de gelegenheid geeft om zich te isoleren. Bovendien zijn er veel plekken waar ouderen niet eens komen (zoals dancings, jongerencentrums) waar maatregelen overbodig zijn.


Daarnaast kunnen specifiek alleen deze mensen gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.


Je kunt deze mensen een ontheffing geven voor het verbod op gezichtsbedekkende kleding in OV en openbare gebouwen mits dit een mondkapje is.

Bijvoorbeeld voor ouderen of mensen die wegens ziekte kwetsbaarder zijn.


Dan kan de rest gewoon weer normaal aan het werk. Zonder een goed draaiende economie geen geld voor zorg, veiligheid, onderwijs, sociale voorzieningen en al het andere. Om geld uit te geven aan bijvoorbeeld zorg moet het worden verdient. Een economische crisis zal leiden tot enorme bezuinigingen waar ook de zorg niet onderuit zal komen als één van de grootste kostenposten.


Bovendien kun je al het geld dat nu naar ondernemers gaat (maar voor hen slechts een deel van de kosten dekt dus slechts een doekje voor het bloeden is) beschikbaar stellen voor de zorg en met name de ziekenhuizen, IC-capaciteit, aantrekken meer personeel en persoonlijke beschermingsmiddelen. Verder schieten we er niets mee op om mensen die weinig risico lopen te beperken. Zeker als zij gezondheidsschade oplopen en via de andere kant de zorg extra gaan belasten. En het langer duurt voordat we van het nieuwe Corona Virus SARS-CoV-2 af zijn: het punt van groepsimmuniteit.

Met name jongeren worden harder getroffen: zij moeten hun leven nog opbouwen, nog een partner zoeken. Voor wie al heel lang gesetteld is komt het minder hard aan.


Dus: alle maatregelen en beperkingen die er nu zijn direct afschaffen. Er komst ook steeds meer naar buiten dat het gevaar van COVID-19 veel lager is dan gedacht. We zitten nu nog ruim onder de meer dan 11.000 griepdoden van de winter van 2 jaar geleden. Toen was er geen lockdown en 1,5m regel.


Als je iets wilt doen dan kun je kwetsbare mensen de keuze geven om zich isoleren als zij dat wensen. Uit vrije keuze. Want het is hier geen dictatuur toch?

Geef deze kwetsbare groep daarnaast goede persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

Intussen werkt de rest door zodat er geld is om de zorg te betalen en doet zijn best om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te behalen. Zodra we groepsimmuniteit hebben bereikt kunnen ook de kwetsbare mensen weer normaal leven. Het liefst zo snel mogelijk: dus ben je jong en gezond: groepshug!

Of willen we nog vele jaren aan het Corona Virus SARS-CoV-2 virus en diens ziekte COVID-19 vastzitten? Nee toch?




184 weergaven
bottom of page