top of page
  • Foto van schrijverCorona Info

Hoe gevaarlijk en dodelijk is het Corona Virus SARS-COV-2 / COVID-19

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Gevaarlijk en dodelijk?

Virus, ziekte en sterfcijfer

Hoe gevaarlijk en dodelijk is het Corona Virus SARS-COV-2 ? Dit wordt uitgedrukt in een sterfcijfer. Oftewel het percentage van het totaal aantal besmette mensen dat overlijdt. Dat is weer afhankelijk van hoeveel mensen zijn besmet. Het virus heet officieel SARS-COV-2, ook bekend als 2019-nCoV (oude benaming), Novel Corona, het nieuwe Corona virus, COVID-19 virus en in de volksmond: het Corona virus. Het virus behoort tot de familie van Corona virussen. COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) is feitelijk niet het virus maar de ziekte die je mogelijk kunt krijgen als je met het virus besmet raakt.

Meer over de verschillen in het artikel: Verschil Carona Virus, COVID-19 en SARS-COV2 https://covinfo.wixsite.com/coronainfo/post/kopie-van-verschil-carona-virus-covid-19-en-sars-cov2

Dit artikel gaat over hoe gevaarlijk en dodelijk het virus is. Is het een groot gevaar of valt het wel mee?



Hoe ziek kun je worden van Corona Virus SARS-COV-2?


Symptomen

Symptomen van de ziekte COVID-19 kunnen zeer uiteen lopen maar kunnen bestaan uit: hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, koorts. Ongebruikelijke symptomen zijn keelpijn, loopneus, niezen, verminderde nierfunctie, diarree en verminderende witte bloedcellen. Bij ernstige gevallen (mensen met verzwakt immuunsysteem) kan het leiden tot een longontsteking.


Dodelijk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken en wat het media bombardement verkondigt is het nieuwe Corona virus SARS-COV-2 geen dodelijk virus.

Dat er mensen aan een virus dood gaan betekent niet dat het een dodelijk virus is. Er gaan ook mensen dood aan de gewone griep. Maar niemand zal beweren dat dit een dodelijke ziekte is. De doden zijn namelijk voor het overgrote merendeel kwetsbare mensen als ouderen en mensen die al aandoeningen hebben en weinig kunnen hebben.

Een dodelijk virus wil niet alleen zeggen dat er heel veel mensen sterven, maar ook dat er heel veel gezonde jonge mensen aan sterven. Voorbeelden van dodelijke ziekten zijn Ebola en de Pest, met sterfcijfers van respectievelijk 67% en 30-80%.

De helft wordt niet ziek

Uit bevolkingsonderzoek in Ijsland blijkt dat van de mensen die besmet waren met het virus de helft (50%) helemaal niet ziek werd. Dit heet een asymptomatische drager., mensen die het virus dragen maar geen symptomen hebben. Met name kinderen en jongeren worden nauwelijks ziek en zijn vaak asymptomatische drager.

Overgrote merendeel lichte symptomen Van de 50% mensen die wel ziek worden (en dus de ziekte COVID-19 krijgen) heeft 80% (dus 40% van het totaal aantal besmette mensen) milde klachten, vergelijkbaar met een verkoudheid of griepje. Veel van hen hebben helemaal geen verhoging of koorts. Bij 20% (10% van het aantal besmette mensen) is het wat ernstiger. Zo'n 14% (7% totaal) heeft ernstige klachten en 6% (3% van totaal) zeer ernstig waarvan een klein deel overlijdt.


Dit zijn natuurlijk gemiddelden. Hoe ziek je wordt is afhankelijk van twee andere factoren namelijk gezondheid en leeftijd. Bij gezonde jonge mensen is de kans zeer groot dat het vergelijkbaar is met een verkoudheidje die met 3 dagen weer over is, of met een griepje. Diverse bekende sporters die COVID-19 kregen waren na 3 dagen alweer beter en aan het trainen. In Op1 keek Jeroen Pauw zeer verbaast toen een vrouw daar vertelde dat ze Corona had gehad, 3 dagen niet lekker was en daarna weer 10km hard liep. Dit is echter het ziekteverloop voor het overgrote merendeel van de mensen die ziek wordt. En dan hebben we het nog niet eens over het enorme aantal mensen dat besmet raakt maar niet ziek wordt.



De kans dat je aan het SARS-COV-2 Corona virus overlijdt als je jong en gezond bent is zeer zeer klein. De kans om er ernstig ziek van te worden is ook zeer klein. Hoe ouder je bent hoe groter het risico en hoe zieker je wordt. Maar ook hoe meer je mankeert.



Wie worden er ernstig ziek of gaan dood aan het nieuwe Corona virus en COVID-19?

Verminderde weerstand

Met name mensen met een verminderde weerstand worden zieker. Een klein deel overlijdt. De mensen die sterven aan het nieuwe Corona virus zijn (net als bij griep) voor het overgrote merendeel ouderen.


Risicogroepen

De risicogroepen zijn voornamelijk:

- Ouderen

- Mensen met hart en vaat ziekten.

- Mensen die medicijnen gebruiken die het immuunsysteem verzwakken (bijvoorbeeld MS patiënten).

- Diabetes patiënten

- Mensen met een hoge bloeddruk.

- Mensen met kanker en als gevolg daarvan verzwakt immuunsysteem.



De gemiddelde leeftijd van de doden in Italië is 81 jaar.

De gemiddelde leeftijd van mensen op de IC in Italië is 65.


Daarnaast was een merendeel al ziek door andere aandoeningen. 99% van de doden had al andere kwalen:

49% van de doden had al 3 of meer kwalen.

25% van de doden had al 2 kwalen

25% van de doden had al 1 kwaal.


Bij kwalen moet je denken aan bijvoorbeeld diabetes, kanker en andere ziekten.

Verder is 70% man, 30% vrouw. Mogelijk omdat mannen in het algemeen een ongezondere levensstijl hebben.


Wat ook opvalt is dat bij 90% van de doden sprake was van overgewicht. Ook rokers lopen een verhoogd risico. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5086421/coronavirus-ex-roker-risico-ziek-worden


Ook in Nederland zien we vergelijkbare gevallen als in Italië. Van 4,4% van de doden in Nederland is bekend dat ze geen onderliggende aandoening hadden. 58,4% daarvan was bekend dat zij onderliggende aandoening(en) hadden. Van 34% was dit niet bekend (waar afgaande op de cijfers van Italië wel aannemelijk).

Het nieuwe Corona virus SARS-COV-2 en de ziekte COVID-19 is dus in principe geen dodelijke ziekte. Het kan wel voor mensen die al oud en/of ernstig ziek zijn het duwtje over het randje zijn.

Corona op zichzelf is dus (net als griep) niet dodelijk en het overgrote merendeel wordt er niet eens ernstig ziek van. Maar in combinatie met een zwakke weerstand door ouderdom of al bestaande aandoeningen (of een combinatie van beiden) is er wel een kleine kans dat je erg ziek wordt of overlijdt.

Het overgrote merendeel van de mensen die overlijden zouden waarschijnlijk niet zo lang meer door hebben geleefd. Een deel had misschien nog enkele jaren geleegd. Een deel was waarschijnlijk al binnen enkele maanden overleden. Een goot deel was mogelijk helemaal niet ouder geworden als er in plaats van het nieuwe Corona virus een stevige griep was geweest zoals 2 jaar geleden. Stel dat het virus in de zomer zou verdwijnen dan zal het aantal sterfgevallen daarna aan de lage kant zijn (omdat de mensen die dan zouden overlijden al wat eerder zijn overleden). Vaak wordt in media verkondigd dat ook jonge mensen flink ziek kunnen worden. Het kan (net als dat het kan je als je op straat door een auto kunt worden aangereden) maar de kans is erg klein.Het aantal sterfgevallen onder jonge mensen is (net als bij griep) zeer klein.

De tabel in het rapport Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID-19 mortality and healthcare demand van het Imperial College COVID-19 Response Team laat duidelijk zien dat hoe ouder je bent hoe groter het risico op ziekenhuisopname en overlijden. En hoe jonger je bent des te kleiner. https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/03/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf

Dit rapport gaat overigens wel uit van een inmiddels achterhaald hoog sterfcijfer van 0,9%, Waarschijnlijk omdat het aantal werkelijke besmettingen toen (en nu nog) veel hoger ligt dan het aantal bevestigde. Deels doordat de helft van de besmette personen geen symptomen heeft en 40% slechts milde klachten. Vaak worden zij niet getest en komen dus niet in de statistieken. Meer over het sterfcijfer verderop.

Maar zelfs bij deze (te) hoge cijfers zie je dat tot 40 jaar de overlijdenskans bij Corona kleiner is dan het gemiddelde sterfcijfer van griep (0,1%). Bij 40-49 ligt dit ongeveer gelijk. Daarboven ligt het hoger, maar ouderen hebben ook bij griep een veel hogere overlijdenskans.

Vaak is er - met name in de media - veel nadruk op de doden terwijjl het overgrote merendeel dat besmet raakt of zelfs van de mensen die ziek wordt overleeft. Sterker nog: Ruim 90% heeft geen klachten of milde klachten. Ook bij ouderen die het virus krijgen of ziek worden overleeft het merendeel.

Sterfcijfer, hoe dodelijk is Corona Virus SARS-COV-2?


Sterftecijfer

Volgens de officiële cijfers is het sterftecijfer wereldwijd 2,4%. Dat getal is echter vooral hoog door de hoge sterfte in de Chinese stad Wuhan van 4% die het gemiddelde flink omhoog trekt (overigens zijn er grote vraagtekens bij de juistheid van de door de Chinese overheid aangeleverde cijfers). Bij niet meetellen van de Chinese provincie Hubei (waar Wuhan in ligt) is het sterfcijfer nog maar 0,4%. Tel je heel China niet meer dan kom je op een sterfcijfer van 0,25% buiten China. Ter vergelijking het sterfcijfer van griep is 0,1% doden van het totaal aantal geschatte gevallen. En SARS-COV-1, bekend als SARS was met 9,4% veel dodelijker.



Een interessant voorbeeld van COVID-19 is de uitbraak van het nieuwe Corona virus op het cruiseschip Diamond Princess met 3700 mensen aan boord. Een afgesloten omgeving met mensen erg dicht op elkaar waar het virus vrij spel had. Iedereen aan boord is getest: 700 besmette personen en 7 doden. Dat is 1%. Bijna zonder uitzondering allemaal ouderen. Een groep die juist erg gevoelig is voor het virus. Dit geef aan dat het gemiddeld sterfpercentage in ieder geval onder de 1% ligt.


Volgens wetenschappers ligt het sterfpercentage tussen de 0,05 en 1%, waarschijnlijk rond de 0,3%. De reden dat het nog niet duidelijk is dat is omdat we gewoon nog niet weten hoeveel mensen er werkelijk besmet zijn met het virus. https://www.haaretz.com/amp/israel-news/.premium.MAGAZINE-israeli-expert-trump-is-right-about-covid-19-who-is-wrong-1.8691031?__twitter_impression=true


Minder dodelijk en gevaarlijk dan verwacht

Recent onderzoek wijst uit dat het virus - hoewel het zich veel sneller verspreidde dan verwacht - minder dodelijk is dan in eerste instantie gedacht en vrij dicht bij de 0,1% van griep ligt. Het lijkt hoger omdat er veel meer mensen besmet zijn dan bekend. https://abc14news.com/2020/04/13/coronavirus-fatality-rate-lower-than-expected-close-to-flus-0-1/


Sterfgevallen en sterfcijfer Nederland

Het aantal doden in Nederland blijft in 2020 tot op heden achter ten opzichte van 2019 en 2018 (met name 2018 is interessant om te vergelijken vanwege de hevige griep). Misschien veranderd dit nog. Maar dit het nieuwe Corona virus heeft nog een behoorlijke weg te gaan om het aantal griepslachtoffers van winter 2017-2018 (11.400 doden) te evenaren.

Een lockdown voorkomt geen doden (en red dus in feite niemand) maar vertraagt de verspreiding van het virus, waarmeer het het aantal doden over een langere periode uitspreidt (uitstel van executie en geen afstel).


Het RIVM heeft een hoog sterfcijfer gepubliceerd van maar liefst 5%. Uiteraard op basis van het feit dat in Nederland alleen de zware gevallen worden getest.

Uit bloedonderzoek van Sanquin blijkt dat waarschijnlijk 3% van de bevolking in Nederland anti-stoffen in het bloed heeft tegen het Corona Virus SARS-CoV-2 . Deze mensen zijn dus immuun of op z'n minst weerbaarder tegen het virus. Dit zijn dus zo'n 510.000 mensen die het nieuwe Corona hebben gehad. Het bloed is afgenomen tussen 1 en 8 april. Neem je als gemiddelde daarvan 5 april: op die dag waren er 1766 Corona-doden in Nederland. Als je er vanuit gaat dat het ongeveer 3 tot 4 weken duurt totdat iemand anti-stoffen heeft opgebouwd en 24 dagen voordat iemand na ziekte overlijdt is dat redelijk vergelijkbaar.

Dan kom je op een sterftecijfer van 0,34%. Vergelijkbaar met de eerder genoemde 0,3%.


Demografie

De demografische opbouw van een land speelt ook een rol in het aantal sterfgevallen en dus ook het sterftecijfer. Vooral mensen die oud zijn en/of al veel mankeren zijn kwetsbaar. In landen met relatief jonge bevolking zal het sterfcijfer flink lager liggen dan in landen met relatief veel ouderen.

In Italië is een kwart van de bevolking ouder dan 65. Ook Nederland heeft relatief veel ouderen.


SARS-COV-2 Corona virus COVID-19 vergeleken met Griep

Wat vaak vergeten wordt bij vergelijking met de gewone griep is dat griep wordt gezien als onschuldig virusje terwijl er toch vele mensen dood aan gaan. In Nederland is dat jaarlijks minimaal 2.000 doden. Alle doden hier boven noemt met oversterfte. De oversterfte in Nederland in de winterperiode 2017-2018 was 9.400 doden. Totaal dus 11.400 griepdoden in die periode.


De gewone griep dat jaar was heftiger dan voorgaande jaren, wel 50-100x volgens een Duitse arts. https://www.youtube.com/watch?v=LsExPrHCHbw





Het griepvaccin werkte dat jaar ook niet goed door een verkeerde cocktail.

Net als bij Corona zijn griepdoden voor het overgrote deel mensen met verminderde weerstand zoals ouderen en mensen met al meerdere kwalen. Tot op heden is de griep dus nog steeds dodelijker dan SARS-COV-2 / COVID-19. Het is de vraag of het nieuwe Corona Virus het aantal griepdoden van 2017-2018 of van 2014/2015 zal evenaren. En ook toen waren er problemen op de ICs, terwijl er meer ICs waren (in 2017 waren er in Nederland 2000 IC bedden). Alleen houden Corona patiënten wel langer een IC bezet dan grieppatiënten.



En ook bij de gewone griep komt het voor dat jonge mensen sterven (maar gelukkig niet vaak).


Het sterfcijfer van 0,1% van griep is overigens niet op basis van bevestigde gevallen maar op basis van het totaal aantal geschatte mensen dat griep heeft. Kijk je daarna dan krijg je een verrassend beeld. Bijvoorbeeld in de VS een sterfcijfer van 1,9% voor Corona en 10% voor griep.

Dit beeld is wel wat vertekend omdat ook hier geldt bij bevestigde gevallen dat alleen de ernstige gevallen worden getest. Het overgrote merendeel van de mensen met griep wordt nooit getest, net als dat de meeste mensen met Corona niet worden getest (al testen sommige landen zoals Duitsland en Zuid-Korea wel veel meer dan bijvoorbeeld Nederland). In de VS werd op Novel Corona virus echter tot voor kort ook maar heel weinig getest. Vergelijk je het echter met een land als Nederland waar heel weinig wordt getest en waar alleen de zware gevallen worden getest - met als gevolg een sterfcijfer van 5% op basis van bevestigde gevallen volgens het RIVM - dan zou je kunnen stellen dat als je stevig ziek wordt van één van deze ziekten (en dus bevestigd geval bent) de sterfkans bij griep veel hoger ligt.


Gaan we af op het aantal doden in 69 dagen dan is Influenza tot op heden dodelijker dan het nieuwe Corona virus. Mogelijk wordt dit verschil kleiner. Maar het SARS-COV-2 Corona Virus heeft nog een flinke weg te gaan als het Influenza in wil halen.


In hoeverre het SARS-COV-2 Corona virus wel of niet dodelijker is dan de gewone griep is op dit moment nog niet duidelijk. Het sterfcijfer kan wat hoger of lager zijn. Duidelijk is wel dat het nieuwe Corona virus qua dodelijkheid wel echt veel meer vergelijkbaar is met de gewone griep als met een dodelijke ziekte als Ebola of de Pest.


SARS-COV-2 Corona virus vergeleken met de Spaanse griep Een veel gemaakte vergelijking van de alarmistische kant als het om Corona gaat is die met de Spaanse griep.

Deze vergelijking gaat echter niet op. De Spaanse griep was met een sterfcijfer van zo'n 10% veel dodelijker.

Maar belangrijker nog was dat de slachtoffers grotendeels jonge gezonde mensen waren met een sterke weerstand. Velen stierven al binnen 48 uur. Bij het nieuwe Corona virus duurt dit enkele weken.



Dat juist jonge gezonde mensen er aan stierven had er mee te maken dat het virus zelf niet eens zo hevig was maar juist het immuunsysteem overreageerde op het virus. Juist mensen met een verzwakte weerstand hadden een grotere overlevingskans omdat hun immuunsysteem minder heftig reageerde.


In verlies van levensjaren heeft de Spaanse griep dus extreem meer schade aangericht. Iemand van 20 die overlijdt zou nog veel meer levensjaren voor zich hebben dan iemand van 80 die overlijdt.



Waarom lijken sterfcijfers veel hoger? En is er zoveel verschil tussen landen?


Verschil landen

Om het werkelijke sterfcijfer te zien moet je weten hoeveel mensen het virus werkelijk hebben. Dat is lastig omdat ze in bepaalde landen veel of weinig testen. Zonder te testen weet je niet of iemand het nieuwe Corona virus heeft of gewoon een griep of Verkoudheid. Omdat de symptomen gelijk zijn. Maar ook andere factoren spelen een rol bijvoorbeeld wie er wel of niet wordt meegeteld of de demografie van een land. In Nederland wordt erg weinig getest. In Duitsland en Zuid-Korea relatief veel.


Verschil in testen

In Nederland is het stercijfer volgens het RIVM zo'n 5%. Dat lijkt erg hoog maar is een behoorlijk vertekend beeld. In Nederland worden alleen mensen met ernstige klachten getest.


Bij milde klachten die op Corona lijken (maar die ook griep kunnen zijn, de symptomen zijn gelijk) wordt er niet getest maar verzocht thuis uit te zoeken. Of deze persoon werkelijk Novel Corona, griep of verkoudheid heeft is niet duidelijk. Aangezien deze ziekten naast elkaar actief zijn. Dit zou eventueel achteraf kunnen worden getest door bloed te onderzoeken op antistoffen.


Bekend is dat minimaal 50% van het aantal besmette mensen geen klachten krijgt. Minimaal 40% heeft milde klachten. Zeker 90% wordt dus niet meegeteld in het aantal Corona besmettingen in Nederland. Dan blijft dus over 10%. Waarbij 7% ernstige klachten heeft en 3% zeer ernstig. Alleen deze mensen worden in Nederland getest en dus meegeteld als bevestigde gevallen.


Volgens het RIVM is het mogelijk dat zo'n 3% van de Nederlandse bevolking antistoffen heeft en het virus dus al gehad heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van het bloed van bloeddonoren.

Dit betekent dat ongeveer 500.000 mensen in Nederland het nieuwe Corona virus SARS-COV-2 al hebben gehad en mogelijk immuun zijn. Dat is dus op moment van schrijven bijna 18x zo hoog als het aantal bevestigde gevallen.


Doden door en doden met Corona

Volgens de medische wetenschap mag je iemand alleen aanduiden als een dode door een ziektebeeld als dit ziektebeeld werkelijk heeft gezorgd voor het overlijden. In Italië worden echter de doden DOOR Corona en doden MET Corona op 1 hoop gegooid: Corona doden. Ze hadden Corona en zijn overleden. Doden DOOR Corona zijn mensen die in werkelijkheid aan Corona zijn overleden, of waar Corona een grote rol heeft gespeeld (omdat dit vaak al mensen waren die al veel mankeerden). Dus mensen die overlijden als gevolg van de longontsteking die Corona heeft veroorzaakt. Doden MET Corona zijn mensen die Corona hadden maar waarvan Corona niet de doodsoorzaak was. Bijvoorbeeld iemand met terminale kanker krijgt ook Corona maar overlijdt aan de kanker. Zonder Corona was deze patiënt evengoed overleden aan de kanker. Of iemand overlijdt aan ouderdom maar had toevallig ook Corona. De patiënt is dood, had Corona maar Corona was niet de doodsoorzaak.



Wat Italië hier doet is mag wetenschappelijk en medisch helemaal niet. Het zorgt voor een vertekend beeld. Het aantal Corona-doden is kunstmatig verhoogd en hoger dan het aantal mensen waarbij Corona werkelijk een rol heeft gespeeld bij het overlijden.


In hoeverre dit in Nederland ook gebeurd is niet bekend. Als dit hier ook gebeurd dan zal het werkelijk aantal Corona doden lager liggen dan de officiële cijfers.


Meetellen niet bevestigde doden

Volgens de medische wetenschap mag je iemand alleen meetellen als dode door een ziekte als bevestigd is dat deze ziekte de doodsoorzaak is (of daarin een grote rol heeft gespeeld).

In België worden niet bevestigde gevallen meegeteld als Corona-doden. Bijna alle doden in verzorgingstehuizen worden in België meegeteld als Corona-doden. Dit is waarom België relatief zo'n hoog aantal 'Corona-doden' heeft. Want geen enkel ander land doet dit.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200415_04922993 Terwijl helemaal niet bewezen is of deze mensen überhaupt Corona hadden. En zo ja of Corona werkelijk een rol heeft gehad in het overlijden. Ze toch meetellen is in de medische wetenschap een grote zonde. Zelfs als zij symptomen hadden staat niet vast of zij COVID-19, griep of verkoudheid hadden.




In verzorgingstehuizen gaan regelmatig veel mensen dood. Een groot deel daarvan meetellen is onwetenschappelijk en je zou het zelfs oplichting en manipulatie kunnen noemen: het aantal sterfgevallen waar Corona een rol heeft gespeeld hoger voordoen dan deze in werkelijkheid zijn.

Als het niet bewezen is maar er wel sterke aanwijzingen zijn (bijvoorbeeld symptomen en in nauw contact geweest met iemand die wel gediagnosticeerd is) zouden ze eventueel op een andere lijst kunnen worden gezet van doden waarbij Corona mogelijkerwijs een rol heeft gespeeld maar niet zijn bevestigd. Maar dan zou minimaal moeten worden gekeken hoeveel mensen er normaal gesproken in een vergelijkbare periode sterven in verzorgingstehuizen. Maar ook dat getal boven het normale kan nog iets te hoog uitkomen als Coroona-doden. Want ook isolatie/eenzaamheid kan een rol spelen in (vroeger) overlijden van ouderen. Met de huidige maatregelen leven zij vrijwel geïsoleerd en mogen geen bezoek ontvangen, zeer ongezond en kan dus ook leiden tot meer sterfgevallen.

Conclusie


Geen gevaar?

Het nieuwe Corona virus SARS-COV-2 is dus helemaal geen dodelijk virus en dus ook lang niet zo gevaarlijk als dat de media hysterie doet voorkomen.

Er is geen gevaar. Althans, geen gevaar van een categorie waar we niet al jaarlijks of zelfs dagelijks mee te maken hebben. Gevaren die we gewoon accepteren als aanvaardbare risico's van het leven.


Media hype en hysterie

In de media is het een hele hype geworden. In feite worden mensen onnodig bang gemaakt met elke dag hysterische nieuwsuitzendingen en kranten die vrijwel alleen over Corona gaan en mensen bestoken met een bombardement van Corona doden en zieken. Maar niets over de overgrote meerderheid die na een paar dagen even niet lekker zijn weer beter was. Het wordt opgeblazen. Het wordt veel groter en gevaarlijker neergezet dan het in werkelijkheid is. Alsof we allemaal ernstig ziek gaan worden en er grote kans is op overlijden. Dan worden mensen bang en raken in paniek. De emotie regeert, wat je duidelijk ziet aan de reacties op relativerende meningen. Meestal in de trant van 'wat als het nu jouw familielid overkomt'. Angst en paniek doet gekke dingen met mensen. Dan verliest je blijkbaar het vermogen om rationeel en logisch na te denken. Zouden deze mensen zelf nooit meer in een auto stappen als een dierbare omkomt in het verkeer? Dakloze worden als een familielid omkomt tijdens bouwwerkzaamheden? Hetzelfde voorstellen bij een zware griepgolf zoals 2 jaar geleden? Zouden zij de rest van hun leven binnen blijven als we nooit meer van dit virus afkomen?

Dat het hier een nieuwe variant van een (voor de meeste mensen) onbekend virus betreft in plaats van de bekende griep zal meespelen: angst voor het onbekende. Waren er precies evenveel mensen gestorven aan de gewone griep (zoals in 2017-2018) had er geen haan naar gekraaid. Zoek je goed in de media dan kom je de feiten en cijfers uiteraard wel tegen (zie de vele links in dit artikel). Maar veel mensen doen dit niet en komen niet verder dan headlines of het nieuws op TV, (dat vrijwel alleen over Corona gaat) Je zou het propaganda of zelfs een soort hersenspoeling kunnen noemen.

De meeste mensen zullen niets weten van het aantal jaarlijkse aantal doden aan griep, andere ziekten, verkeersongevallen en overige ongevallen om het in het juiste perspectief te plaatsen. Elke dag sterven er in Nederland zo'n 400 mensen.


Overreactie En ook de regeringen handelen helaas op basis van paniek en emotie in plaats van rationaliteit, feiten, objectiviteit, logica, nuchterheid en denken aan de lange termijn. Er is sprake van een overreactie. Daarbij zal ook de angst meespelen van 'stel dat het veel erger blijkt te zijn'en dat een regeringsleider achteraf niet de leider wil zijn die het heeft onderschat. En hetzelfde geld voor hun adviseurs achter de schermen. Die proberen zich in te dekken. En door de emotionele boze reacties durft bijna niemand nog een rationeel geluid te laten horen. Dit leidt tot een overreactie.


Natuurlijk is het goed om waakzaam te zijn en het goed te onderzoeken. Het gaat namelijk wel om een nieuwe onbekende virusvariant van de Corona virussen. Maar er is absoluut geen sprake van iets als de Pest, Ebola of zelfs de Spaanse griep maar een virus dat (veel meer) te vergelijken is met de gewone griep. Misschien is het wat heftiger en dodelijker dan de gewone griep maar het kan ook zomaar blijken dat het minder dodelijk is. De gewone griep kent overigens ook fluctuaties. De griep van de winterperiode 2017-2018 was 50-100x zo sterk als normaal. Toen was er geen paniek en bangmakerij. https://www.youtube.com/watch?v=LsExPrHCHbw


We hebben weinig te vrezen We hebben in feite erg weinig te vrezen. In het ergste geval iets meer dan van de bekende jaarlijkse griep. Een ziekte waarvan we accepteren dat die er is en er mensen aan dood gaan, dat zijn we gewend. Risico's en doden (er gaan elke dag zo'n 400 mensen dood in Nederland) horen nu eenmaal bij het leven.

Mensen van jonge tot en met middelbare leeftijd die gezond zijn hebben echt heel erg weinig te vrezen. De kans dat zij sterven aan een verkeersongeval of andere ziekte (bijvoorbeeld kanker) is groter. Maar dat geldt ook voor kerngezonde ouderen, ook voor hun is de sterfkans erg klein. De kans om te overleven is ook voor hun groter dan om te overlijden. Voor ouderen die van alles mankeren (of jongere mensen met flinke gezondheidsklachten en lage weerstand) is er wel een risico, net als dat zij dit hebben m.b.t. griep of zelfs een verkoudheid. Veel van hen zouden zonder Corona niet veel ouder zijn geworden. Er wordt zelfs gesteld dat de kans om in de VS dood te worden getrapt door een paard groter is dan te sterven aan COVID-19.

Die stelling is misschien wat overdreven, maar de kans om te sterven aan het nieuwe Corona virus is en blijft zeer klein. Er is in ieder geval geen reden voor paniek, angst zaaien of draconische maatregelen.

Die maatregelen redden in feite niemand van COVID-19, de verspreiding en het aantal doden wordt enkel verspreid over een langere periode. Het duurt dan langer tot er groepsimmuniteit is. De Corona maatregelen veroorzaken aan de andere kant juist weer gezondheidsklachten en zelfs doden.

Daarnaast veroorzaken de maatregelen (zoals lockdowns) zeer waarschijnlijk een economische recessie (mogelijk erger als die van de jaren 30 ) die vervolgens ook weer veel slachtoffers maakt.

Het aantal zelfdodingen is in een economische crisis aanzienlijk hoger dan normaal.

Het zou voldoende zijn om kwetsbare mensen de keuze te geven zich te isoleren (een lock-in) en adviseren dat wie ziek is thuis blijft (ook met griep trouwens een zeer goed idee). Daarnaast de capaciteit van de zorg flink te verhogen. Want zonder (volledig draaiende) economie is er straks helemaal geen geld meer voor zorg, veiligheid e.d. Dan gaan er pas echt heel veel mensen dood. En dat het ook zonder totalitaire maatregelen kan bewijst Zweden heel succesvol. Diverse regio's hebben mogelijk al binnen een maand groepsimmuniteit.

Het virus zijn gang laten gaan betekent het zelfde aantal slachtoffers in een kortere periode. Meer druk op zorg maar wel voor een veel kortere tijd. We zijn dan veel sneller van het virus af. Is dat niet wat we willen?



1.713 weergaven
bottom of page