top of page
  • Foto van schrijverCorona Info

Verschil Carona Virus, COVID-19 en SARS-CoV2

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Over het virus hoor je verschillende benamingen. Wat is wat?

In het kort Corona is niet 1 virus maar een hele familie van virussen. SARS-CoV-2 is het huidige virus, dat virus wordt momenteel heel algemene het Corona virus genoemd.

COVID-19 is de ziekte die je kunt oplopen als je besmet raakt met het virus.

Corona virus(sen)


Corona virus is niet maar 1 virus maar een familie van virussen.





Niet schrikken maar het is zeer goed mogelijk dat je in je leven al een keer een Corona virus hebt gehad.


Naast de Rhino virussen zijn Corona virussen namelijk de grootste veroorzakers van een groot aantal verkoudheden bij de mens. De keren dat je een verkoudheid hebt gehad kan het dus een corona virus zijn geweest.


De Corona virussen komen voor bij dieren, met name vleermuizen staan bekend als drager van Corona virussen. Van de in laboratorium bekende stammen zijn er zeven varianten die de mens kunnen infecteren: HCoV-229E HCoV-OC43 SARS-CoV HCoV-NL63 HKU1-nCoV MERS-CoV SARS-CoV-2 Een aantal hervan inader toegelicht: HCoV-NL63

Humaan Coronavirus NL63, ook New Haven (nieuwe haven) coronavirus genoemd. Eind 2004 in Nederland geïdentificeerd. SARS-CoV Ook bekend als (gewoon) SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome virus). Veroorzaakte in 2003 een epidemie in Azië. SARS was dus ook een Corona virus.

MERS-CoV MERS Middle East Repiratory Syntrome. Ook bekend als Nieuw Coronavirus 2012 en HCoV-EMC. Komt voor bij kamelen en kan over gaan op de mens. Heeft zich tin mei 2014 verspreid van Europa tot Nieuw Zeeland, met 2 gevallen in Nederland. In 2015 is het ook aangetroffen in Zuid Korea.


SARS-Cov-2 Het huidige Corona virus. Voor het eerst ontkent in Wuhan. Veroorzaakt op moment van schrijven een pandemie. Meer over Corona Virussen op wikipedia

SARS-CoV-2 virus


SARS-CoV-2 is dus het virus. Ook bekend als het Novel (nieuwe) Corona virus, het Wuhan virus, het Chinese Corona virus en in de volksmond en media bekend als 'het Corona virus'.





Dit virus is voor het eerst in 2019 aangetroffen in het Chinese Wuhan, een miljoenenstad in China. Deze variant van het coronavirus was nog niet bekend. Het virus is vermoedelijk afkomstig van de Hoefijzer vleermuis. Over hoe het precies op de mens is overgedragen is veel onduidelijk. Er wordt gedacht aan een vismarkt in Wuhan waar levende dieren zouden worden verhandeld. Maar een andere theorie is dat het zou zijn ontsnapt uit een virologisch lab, met name het virologisch lab dat op nog geen 300m van de betreffende vismarkt staat. Het virus geeft een infectie die erg lijkt op verkoudheid of griep. Deze ziekte heet COVID-19

Momenteel is het virus vooral actief in Azië, Europa en Amerika.

COVID-19


COVID-19 is de ziekte (en niet het virus) dat kan ontstaan door besmetting met het SARS CoV-2 Corona virus. Ongeveer de helft van de mensen die besmet raakt met het virus wordt ziek.


COVID-19 staat voor: COrona VIrus Disease (ziekte) 2019 (het jaartal van ontdekking. De ziekte is voor het eerst waargenomen in miljoenenstad Wuhan in de Chinese provincie Hubei. De ziekte verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld.

Overdracht is vooral via het inademen van besmette druppels die vrijkomen via niezen en hoesten. Als iemand hoeft of niest kunnen deze druppels tot wel 1,5m ver komen. Symptomen kunnen zeer uiteen lopen maar kunnen bestaan uit: hoesten, kortademigheid, vermoeidheid en koorts. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen, anderen hebben milde symptomen vergelijkbaar met een verkoudheid, of als het wat zwaarder is een griepje. Bij ruim 80% van de mensen die ziek worden blijft het bij zeer milde klachten. Diverse bekende sporters waren na 3 dagen weer helemaal beter en fit.


De ziekte kan bij personen met een verzwakte immuunsysteem (bijvoorbeeld ouderen of mensen die al veel mankeren) een longontsteking veroorzaken. Deze longontsteking kan bij deze kwetsbare mensen soms dodelijk aflopen.

Ongeveer de helft van de mensen die besmet raakt wordt echter helemaal niet ziek. En van de helft die wel ziek wordt krijgt 80% een zeer mild ziekteverloop vergelijkbaar met een verkoudheid.


Samengevat

Corona virussen is in feite een verzamelnaam voor een familie van verkoudheidsvirussen. Maar deze term 'het Corona Virus' wordt ook gebruikt voor het huidige Corona Virus genaamd SARS-CoV-2. Ook wel het nieuwe (novel) Corona Virus genoemd. COVID-19 is de ziekte die het kan veroorzaken en dus niet het virus. Toch wordt er vaak wel gesproken over het COVID-19 virus.

503 weergaven
bottom of page